“Turski tok” ide i preko Srbije

Svijet

Vlada Mađarske i ruska kompanija Gasprom potpisali su sporazum o produžetku gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske i Srbije do Mađarske

Prema riječima mađarskog ministra inostranih poslova i trgovine izgradnja gasovoda biće završena 2019. godine, kada je planirano da počnu prve isporuke gasa tom trasom.

Povezivanja na novi gasovod je pitanje nacionalne i energetske bezbjednosti i ekonomskog razvoja i Mađarskoj će obezbijediti novi izbor snabdijevanja gasom, rekao je ministar Sijatro. On je istakao da, „uprkos hipokriziji zapadnog svijeta“, u Evropskoj uniji stalno raste potražnja ruskog gasa i Gasprom je prošle zime Evropi prodao rekordne, do sada nezabilježene količine tog energenta.

Mađarska je treća država koja se priključila ovom projektu, jer su Bugarska i Srbija već potpisale sva neophodna dokumenta.

Gasovod „Turski tok“ će nam omogućiti da godišnje iz Srbije dobijamo osam milijardi kubnih metara gasa, kazao je Sijarto.

Polaganje cijevi kroz Crno more, u dužini od 910 kilometara, zvanično je počelo prije desetak dana. Dužina gasovoda kroz Tursku iznosiće 180 kilometara, a projekat je vrijedan oko 14 milijardi eura.