Wall Street: Tehnološki sektor u porastu, energetski u padu

Berza

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromjenjeni jer je energetski sektor oštro pao, dok je Nasdaq porastao zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora

Dow Jones oslabio je 0,01 odsto, na 21.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,67 dosto, na 6.150 bodova. Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena akcija u tehnološkom sektoru za prosječno 1 odsto. Taj je sektor bio pod pritiskom nekoliko nedjelja, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Hoće li se jučerašnji uspon tehnološkog sektora nastaviti ili će ponovno doći do zaokreta, ostaje da se vidi. Tehnološki je sektor od početka godine ojačao 17 odsto, pa se čekaju poslovni rezultati kompanija koji bi pokazali je li takav snažan rast održiv.

S druge strane, juče je prekinut višednevni uspon cijena nafte, koje su zbog jačanja dolara i straha od povećanja proizvodnje OPEC-a potonule gotovo 4 odsto. Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora izgubio 2 odsto, pa je bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Iako su članice OPEC-a od početka godine smanjile proizvodnju, jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje je velik jer u SAD-u proizvodnja raste.

U fokusu ulagača bila je juče i objava zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smijera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka, a sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

Rasprava je pokazala i da nekoliko zvaničnika Feda smatra da su cijene akcija visoke u poređenju sa standardnim valuacijskim mjerama, iako je rast zarada kompanija snažan.

Na evropskim berzama cijene akcija juče su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 odsto, na 12.453 boda, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.180 bodova.