Mercator preuzima velike Konzumove centre, domaći lanci ostale prodavnice

BiH

Slovenski trgovinski lanac Mercator uskoro se vraća na tržište BiH, ali će preuzeti samo dio Konzumovih prodavnica. Prema pisanju Večernjeg lista, ostale prodavnice mogli bi preuzeti domaći trgovački lanci, prenosi BiznisInfo

List piše da će domaći lanci preuzeti jedan broj prodavnica Konzuma koje, zbog krize u Agrokoru, nova prinudna uprava planira prodati ili zatvoriti. Njihove zaposlene preuzeće novi vlasnici. Imena koja se spominju dolaze sa prostora Hercegovine, Bosne te dijela Republike Srpske.

Informacije Večernjaka govore kako slovenski Mercator svoj povratnički status na tržište BiH planira koncentrirati isključivo na veća prodajna mjesta koja imao prije nego što ga je kupio Agrokor, s namjerom širenja. Ostali dio preuzeli bi bh. privrednici koji su posljednjih godina zabilježili dobre poslovne rezultate, a među kojima je najveću dobit zabilježio Bingo.

U Hercegovini prodajni lanac Namex iz Širokog Brijega otvara sve veći broj prodajnih mjesta i spominje se kao ozbiljan pretendent na dio Konzumovih trgovina iako nema službene potvrde za to. Prodajni lanac Mališić iz Čitluka već je preuzeo radnike i Velprov objekat iz sastava Agrokora koji je nedavno zatvoren.

Nedavna analiza trgovinskih lanaca u BIH pokazala je da je prošle godine Bingo bio najprofitabilniji lanac sa dobiti od 67 miliona KM, dok je najlošije rezultate imao Konzum.  FIS iz Viteza ostvario je dobit od 33,3 miliona KM, a slijede Robot sa 7,3 miliona KM i banjalučka Tropic maloprodaja sa 3,37 miliona KM.

Upravo jačanje trgovačkog lanca Bingo, ali i uspon FIS-a, Robota i Tropica, otežavajuća je okolnost za Mercator pri njegovom povratku u BiH, ocijenio je nedavno slovenski list Delo. Delo je napomenulo da se stanje na tržištu BiH promijenilo posljednjih godina i da je konkurencija mnogo jača.