Rat koštao sirijsku ekonomiju 226 milijardi dolara

Svijet

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara

Od izbijanja sukoba, gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sirije je procijenjen na 226 milijardi dolara, što je četvorostruki iznos sirijskog BDP-a iz 2010. godine, saopštila je Svjetska banka, a prenosi agencija Frans pres.

Sukobi su, takođe, uništili 27 odsto stambenih fondova i gotovo polovinu medicinskih i obrazovnih ustanova u zemlji, prema računici Svjetske banke izrađenoj na osnovu provjera satelitskih snimaka pojedinih gradova i područja, kao i na osnovu modela intenziteta sukoba.

U prosjeku je svake godine izgubljeno 538.000 radnih mjesta u periodu od 2010. do 2015. godine, navodi se u izvještaju.

„Rat u Siriji razara društveno i ekonomsko tkivo zemlje“, izjavio je potpredsjednik Svjetske banke za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Hafez Ganem.

„Broj žrtava je poražavajući, ali rat takođe uništava institucije i sisteme koji su društvima potrebni za funkcionisanje“, naveo je on.

U devastirajućem ratu ubijeno je oko 320.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine populacije od izbijanja sukoba u martu 2011. godine.