Kinezi najbolji u usponu električnih automobila

Kinezi najbolji u usponu električnih automobila

Dionice na globalnom tržištu, naročito one iz Kine i država u razvoju, ostvarile su najveće dobitke u drugom kvartalu ove godine, a slijede ih dionice evropskih firmi

Najveće iznenađenje su komunalne usluge i nekretnine, čije su dionice rasle zbog niskih dugoročnih kamatnih stopa jer tržište ne vjeruje projekcijama američkog FED-a. Sporija dinamika kamatnih stopa očito je pozitivna za sektore sa više duga.

Energetika je ponovo sektor sa negativnim povratom. Valuacija dionica u energetici još uvijek odražava prevelika očekivanja za oporavak cijene sirove nafte, navode ekonomski analitičari.

Tehnološki sektor je porastao za 18 posto, ali valuacije na tehnološke dionice se sve više rastežu i analitičari ocjenjuju da se ovaj rast neće nastaviti takvom dinamikom. Sektori sa najboljim rezultatima u trećem kvartalu ove godine biće zdravstvo, roba široke potrošnje i komunalije.

U sektoru električnih vozila prelomna tačka je bila 2013. godina, kada je kompanija “Tesla” premašila dvije milijarde dolara prihoda.

Finansijski stručnjaci ocjenjuju da ljudi “žive `Microsoftov` trenutak” u sektoru električnih vozila i autonomne vožnje.

Prema procjenama industrije, električna vozila s dužim dometom putovanja koštaće oko 22.000 dolara, što znači da će biti pristupačna i tržištima u razvoju.

“Bloombergove” procjene govore da električna vozila trenutno čine 35 posto prodaje novih vozila.

Preporučujemo vam i sljedeće: