Evropske berze: Oprez na berzi na kraju dobre nedjelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, nakon snažnog rasta cijena akcija od početka nedjelje

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 odsto, dok je od početka nedjelje na dobitku oko 2 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.411 bodova, dok je frankfurtski DAX gotovo nepromjenjen u odnosu na juče, na 12.642 boda. Pariski CAC ojačao je 0,10 odsto, na 5.240 bodova.

Na berzama jutros vlada oprez, nakon što su od početka nedjelje cijene akcija snažno porasle, pa bi mogle zabilježiti najveći nedjeljni skok u posljednja dva mjeseca. Zahvaljujući rastu cijena metala, rudarski je sektor i jutros na dobitku, kao i proteklih dana.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Doduše, jutros na američkom tržištu cijena barela stagnira oko 46,05 dolara, no od početka nedjelje na dobitku je gotovo 4 odsto.

Na londonskom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 48,35 dolara, dok je od početka nedjelje poskupio 3,3 odsto.

Uz to, ulagači se nadaju da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija opravdati rast cijena akcija posljednjih mjeseci i možda podržati dalji uspon tržišta.

Na početku sezone objava poslovnih izvještaja analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 9 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.