U prvoj polovini 2017. u BiH prikupljeno 3,3 mlrd. od PDV

Finansije

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prvih šest mjeseci prikupila je 3,29 milijardi KM indirektnih prihoda, što je za 183 miliona KM ili 5,91 odsto više nego u istom periodu prošle godine

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao da su, nakon povrata PDV-a od 624 miliona KM poreskim obveznicima, neto prikupljeni prihodi iznosili 2,6 milijardi KM. Ovi prihodi su raspoređeni za korisnike BiH, entitete i distrikt Brčko i veći su za 83 miliona KM u odnosu na prihode koje su korisnici dobili u istom periodu 2016. godine.

Za finansiranje institucija BiH od januara do juna raspoređen je 371 milion KM, za Federaciju BiH 1,481 milijardi KM, Republiku Srpsku 755 miliona KM i distrikt Brčko 81 milion KM. Uprkos rastu prihoda od indirektnih poreza, iznos sredstava na računima FBiH i Republike Srpske nešto niži u odnosu na prošlu godinu.

Razlog tome je porast finansiranja spoljnog duga oba enetiteta, te je rast prihoda zatvorio porast rate spoljnog duga, ali već u idućem mjesecu očekujemo da će minus sredstava koji je legao na račune entiteta biti anuliran – pojasnio je Kovačević.

Od ukupno prikupljenih sredstava od indirektnog poreza 69 odsto čine prihodi na osnovu PDV-a, koji su iznosili 2,3 milijarde i veći su za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– Carina je iznosila 130 miliona KM i veća je za 11 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, dok je ove godine zabilježen porast vrijednosti uvoza za 14,7 odsto, odnosno uvezli smo raznu robu vrijednosti 7,136 milijardi KM – rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, istovremeno je zabilježen i porast vrijednosti izvoza, te je izvezeno razne robe vrijednosti 4,425 milijardi KM, što je više za 15,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Porast izvoza iz BiH uslovio je i porast zahtjeva za povrat PDV–a, te je povrat iznosio 624 miliona KM i u odnosu na prošlu godinu veći je za 100 miliona KM.

Za 10 najvećih obveznika za koje je izvršen povrat PDV-a on iznosi 133 miliona KM, te je samo za te firme vraćeno 22,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sve firme koje se bave izvozom imaju stopu PDV-a nula, a s druge strane mogu iskoristiti sav ulazni PDV, te oni svaki mjesec dobijaju povrat PDV-a i to je način na koji država stimuliše izvozno orijentisana preduzeća,

Kada je riječ o dugovanjima za PDV, ona kreću oko 340 do 350 miliona KM. To su dugovanja koja se protežu od 1. januara 2006. godine od kada je uveden PDV i taj iznos varira, te nekada ode u plus, a nekada u minus. S obzirom na to da iznos koji smo naplatili prinudnom naplatom prelazi milijardu KM, možemo reći da imamo uspješnu naplatu PDV-a – rekao je Kovačević.

On je dodao da ne treba stati na ovim rezultatima, te naći način da se naplati i sav preostali dug, jer na vrhu liste dužnika ima i nekoliko državnih preduzeća.