Energoinvest ugovorio vrijedan ugovor u Tanzaniji

BiH

Energoinvest d.d. – Sarajevo je u Tanzaniji potpisao ugovor sa Elektroprivredom Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) u vrijednosti od 39,5 miliona američkih dolara, izvještava Indikator.ba

Predmet ugovora je izgradnja dalekovodne linije 400 kV od grada Arusha (u Tanzaniji) do granice sa Kenijom u dužini od 114 km.
Ova dalekovodna linija je dio velikog projekta povezivanja 400 kV dalekovodne mreže Tanzanije i Kenije, koji se sastoji od tri lota. Preostala dva lota su dobile firme iz Indije i Francuske.

Radovi će se realizovati po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, proizvodnju, testiranje, isporuku opreme i izgradnju predmetnog dalekovoda.

Energoinvest je ovaj ugovor dobio u konzorcijumu sa firmom EMC, Indija. Lider konzorcijuma je Energoinvest.

Energoinvestov dio posla uključuje projektovanje, isporuku opreme i projekt menadžement. Lokalne radove će izvoditi partner iz Indije. Rok za izgradnju je 22 mjeseca.

– Važno je istaći da je naša kompanija dobila ovaj posao na međunarodnom tenderu na kojem su učestvovale sve velike firme iz oblasti izgradnje dalekovoda iz čitavog svijeta a najviše iz Indije i Kine. Očekuje se da će ovaj novi posao doprinijeti stabilizaciji Energoinvesta a prisustvo u ovom dijelu Afrike omogućiti dobijanje novih poslova, navode iz Energoinvesta.