BiH na šestom mjestu u svijetu po rastu broja turista

BiH

Najnoviji podaci o putovanjima stranih turista po svijetu sažeti su u novom izdanju svjetskog turističkog barometra UNWTO-a, uz komentar da prva četiri mjeseca u godini obično predstavljaju blizu 30 posto ukupnih godišnjih brojki međunarodnih turističkih dolazaka

Naglašavaju da je većina odredišta zadržala dobre prošlogodišnje rezultate i da su se neka, koja su posljednjih nekoliko godina imala problema, u prvom dijelu ove godine pomalo oporavila, što potvrđuju bolji rezultati Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

‘Odredišta pogođena negativnim događajima tokom prošle godine sada pokazuju znakove oporavka, što je dobrodošla vijest za sve, a pogotovo za odredišta koja ovise o turizmu’, kaže glavni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai.

UNWTO-ov panel stručnjaka turističke rezultate u prva četiri ovogodišnja mjeseca ocjenjuje najboljim, pogotovo za Evropu.

Stranih turista u Europu je ove godine, po podacima UNWTO-ovog barometra, u prva četiri mjeseca stiglo 6 posto više nego lani, što je veći porast od prognoza i što objašnjavaju povratkom povjerenja u neka odredišta na koja su negativno utjecali sigurnosni incidenti.

“Rezultati su se posebno poboljšali u južnoj mediteranskoj Europi, gdje je u prva četiri mjeseca bilo 9 posto više stranih turista, za razliku od istog lanjskog perioda kada ih je bilo 1 posto više. Bolje rezultate ima i zapadna Europa za 4 posto, dok je sjeverna Evropa s 9 posto nastavila bilježiti najveći rast u Evropi, a srednja i istočna Evropa slično kao lani poraste od 4 posto”, iznose iz UNWTO-a.

Na listi zemalja u kojima je zabilježen najveći porast broja turista našla se i Bosna i Hercegovina i to na visokom šestom mjestu, s godišnjim rastom iznad 26 posto, što je četiri puta više od prosječnog porasta u Evropi.