Suvereni gospodar Vimbldona – Rodžer Federer!

Osvajanjem Vimbldona i 2017,  Federer je sa 19. Grend slem titula ušao u istoriju tenisa kao najtrofejniji igrač

Švajcarac je do rekordne osme krune stigao ubjedljivom pobjedom nad Marinom Čilićem sa 6:3, 6:1, 6:4. Federeru je posao umnogome olakšao problem koji je Hrvat imao sa stopalom, povreda ga je dovela do suza sredinom drugog seta, ali je ipak do kraja odigrao meč.

Uprkos tome, Federer je u svom 11. finalu na Vimbldonu stigao do jedne od najubjedljivijih pobjeda i prestigao Samprasa i Renšoa s kojima je dijelio rekord sa po sedam titula.  Federer je 2001. kao 19-godišnjak pobijedio tadašnjeg gospodara Vimbldona Pit Samprasa, a 16 godina kasnije nadmašio ga je po broju trofeja.

Sa 64 miliona dolara godišnje zarade Federer je četvrti najplaćeniji sportista na svijetu; ako se uračunaju redovne mjesečne plate i sponzorski ugovori

– Nisam tada očekivao da ću biti ovako uspješan. Nadao sam se da ću jednog dana imati šansu da igram finale i osvojim Vimbldon. Po mom mišljenju, osam titula nije nešto što može da predstavlja cilj. Morao bi da budeš projekat roditelja i trenera koji će te forsirati od treće godine, jer si mnogo talentovan. Ja nisam bio takvo dijete. Bio sam normalan klinac koji raste u Bazelu, nada se karijeri profesionalnog tenisera. Sanjao sam, vjerovatno, nadao se da ću uspjeti to da ostvarim, uložio sam mnogo truda i isplatilo se.

Federer je osvojio prvi Vimbldon poslije pet godina, i kako je napredovao do treće pozicije na ATP listi, iza Mareja i Nadala, a ispred Đokovića i Vavrinke. Čilić je ostao na šestom mjestu.

Prošle sezone Federer se povukao, pa pauzirao pola godine.

– Možda opet uzmem šest mjeseci pauze. Sjajan je osjećaj svaki put kad se vratim. Volim ovaj turnir, vratio sam se i opet držim ovaj trofej. Ovo je magično. Previše. Vjerovanje da mogu da dostignem ovakve visine su bile ključne. Bilo je teško prethodnih godina, poslije prošlog sam razmišljao da li ću uopšte opet da se vratim ovdje, gubio sam od Novaka 2014. i 2015, ali sam vjerovao da mogu da se vratim i to se dogodilo. Nastaviću da vjerujem i opet ću da se vratim – rekao je Švajcarac u suzama.

Za nekoga ko je odigrao toliko mečeve i turnire, mnogima je čudno kako i dalje ima motivaciju da igra.

– Ne znam šta me pokreće. Volim da igram. Imam divan tim. Moja žena se potpuno slaže sa tim da i dalje igram. Ona je moja glavna podrška. Nevjerovatna je. Volim velike turnire, velike mečeve, ne smeta mi da treniram. Ne smeta mi da putujem. Zbog toga što igram malo manje, dobijam više vremena. Osjećam se kao da radim skraćeno radno vrijeme, što je sjajan osjećaj – zaključio je Federer.

federer

Rodžer Federer je od ovogodišnjeg sponzora turnira dobio 2,2 miliona funti i 2.000 ATP poena, dok je poraženi u finalu dobio duplo manje novaca i 1.200 bodova.

Švajcarac je osvojio peti turnir u 2017, poslije Australijen opena, Indijan Velsa, Majamija i Halea. Neuspješan je bio samo u Dubaiju i Štutgartu, a tokom sezone nije igrao na šljaci.

Inače, ovogodišnji Vimbldon obilježila je izuzetno loša travnata podloga na koju su se svi žalili, ali i rekordan broj predaja – ukupno 12 mečeva, što za dva više u odnosu na 2013. godinu.