Najskuplja čokolada na svijetu

Ako se ikada nađete u blizini bruklinske Chocolate Room poslastičarnice, savjetujemo vam da uđete unutra i otkrijete najskuplju čokoladu svijeta

Danski čokolatijer Fric Nipšilt, koga još nazivaju Vili Vonkom Konektikata, je čovjek koji stoji iza ove postastice, a pola kilograma ove čokolade koštaće vas 2.600 dolara!

La Madeline au Turffe čokolada je dospjela u Ginisovu knjigu rekorda zbog svoje skupocjene prirode. Ona toliko košta jer sadrži rijetki francuski Perigord tartuf. Ovi preukusni tartufi su dio krema od pavlake, šećera, ulja tartufa i vanile, a sve to premazano je Valhrona crnom čokoladom i potom urolano u prefinjeni kakao prah.

Naravno, ova čokolada se ručno pravi sa nevjerovatnom pažnjom posvećenom detaljima. Čak se i njen krem pravi od svježe pavlake i svježeg putera. “Mi to tako radimo, i uvijek ćemo tako raditi”, kaže Nipšilt.

Ako imate budžet od 250 dolara na primjer za nečiji poklon ili ste i sami strastveni ljubitelj čokolade, mpžete da kupite ovu predivnu poslasticu, koja je predstavljena kako leži na lažnim biserima u srebrnoj kutijici sa mašnom.