Sting dobitnik najprestižnije hrvatske muzičke nagrade

Odlukom Upravnog odbora prestižne hrvatske muzičke nagrade Porin, engleskom muzičaru Stingu će na koncertu 26. jula u pulskoj Areni, biti dodijeljen Porin za posebna dostignuća u muzici

Porin Special Merit Award dodjeljuje se istaknutim stranim umjetnicima za posebna dostignuća u pojedinim muzičkim područjima, a uoči koncerta u Puli, Stingu će prepoznatljivu kamenu statuetu uručiti predsjednik Upravnog odbora Porina, hrvatski muzičar Neven Frangeš.

– Sting pripada onoj posebnoj i povlašćenoj grupi umjetnika koji se vode sopstvenim talentom, idejama i visokim mjerilima, a pritom uspijevaju da komuniciraju s najširom publikom. I kao autor i kao izvođač zauzima sasvim posebno mjesto u pop muzici. U njegovim projektima učestvovali su uvijek ponajbolji muzičari, a treba cijeniti i njegove široke vidike i izlete prema džezu i klasici – rekao je Frangeš.

Prije Stinga ovu nagradu su dobili i osnivač benda Pink Floyd, Rodžer Voters, autor, producent i frontmen benda Bijelo dugme, Goran Bregović, bluz gitarista Džoni Vinter, bivši pjevač Sex Pistolsa Džon Lajdon, i džez zvijezde Arturo Sandoval, francuski violinista Žan Luk Ponti, Ron Karter i Li Konic.

Sting ove godine obilježava 40 godina od dolaska na svjetsku rok scenu s grupom The Police. Na pulskoj pozornici pridružiće mu se i njegov sin, svestrani muzičar Džo Samner.

Turneja 57th & 9th započela je početkom februara, a slavni muzičar na njoj predstavlja novi istoimeni album. Na mapi turneje je i Beograd, gdje će Sting nastupiti 17. septembra.