Wall Street: Dow Jones indeks u padu, Nasdaq na rekordnom nivou

Berza

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones oslabio pod pritiskom pada cijene akcije Goldman Sachsa, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući snažnom skoku cijene Netflixa

Dow Jones oslabio je 0,25 odsto, na 21.574 boda, dok je S&P 500 porastao 0,06 odsto, na 2.460 bodova, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na rekordna 6.344 boda. Rast Nasdaq indeksa osmi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku cijene akcije Netflixa za 13,5 odsto, nakon što je ta kompanija, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, izvijestila o snažnom rastu prihoda i broja pretplatnika u proteklom tromjesečju.

S druge strane, Dow Jones indeks oslabio je zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Goldman Sachsa, čija je akcija pojeftinila 2,6 odsto.

Ulagače nije uznemirila vijest da u Senatu nema dovoljno glasova koji bi podržali novi prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti i ukinu tzv. ′Obamacare′.

U fokusu tržišta su kvartalni poslovni izvještaji kompanija, od kojih se neke ugodno, a neke neugodno iznenadile.

Nakon prvih poslovnih izvještaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,5 odsto, a prihodi za 4,7 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto, na 7.390 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,25 odsto, na 12.430 bodova, a pariski CAC 1,09 odsto, na 5.173 boda.