Evropske berze u porastu drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija nastavile su rasti, drugi dan zaredom, što se najviše zahvaljuje rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,6 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.453 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 12.522 boda, a pariski CAC 0,60 odsto, na 5.245 bodova.

Dobro raspoloženje na berzama zahvaljuje se jučerašnjim rekordnim dosezima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu nakon što je nekoliko kompanija i banaka izvijestilo o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pritom je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim izvještajima tehnoloških giganata, kao što su Apple, Alphabet i Facebook.

Zahvaljujući tome, i na evropskim su berzama jutros akcije u tehnološkom sektoru među najvećim dobitnicama.

Indeks tog sektora ojačao je 0,3 odsto, pri čemu je akcija SAP-a poskupela više od 10 odsto, nakon što je taj softverski gigant objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Osim finansijskih izvještaja kompanija, u fokusu ulagača danas će biti i redovna sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB) jer se čekaju dalje smjernice o sudbini podsticajnih monetarnih mjera.