Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu su u srijedu svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka

Dow Jones ojačao je 0,31 odsto, na 21.640 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 odsto, na 2.473 boda, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na rekordna 6.385 bodova.

Svi najvažniji indeksi dostigli su rekordne nivoe, a među najvećim je dobitnicima juče bio tehnološki sektor jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook.

Pritom ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo rezultati IBM-a, zbog čega je cijena akcije te kompanije pala više od 4 odsto.

Akcije Morgan Stanleya poskupjele su za više od 3odsto jer je ta banka ostvarila veći rast dobiti nego što su analitičari očekivali. Ipak, KBW bankarski indeks oslabio je 0,4 odsto.

Ulagače je juče ohrabrila i procjena Fedove filijale u Atlanti prema kojoj bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju trebao da poraste 2,5 odsto na godišnjem nivou, znatno brže u odnosu na 1,4 odsto u prvom kvartalu.

A nakon prvih poslovnih izvještaja kompanija analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,7 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 odsto, na 12.452 boda, a pariski CAC 0,83 odsto, na 5.216 bodova.