Uvrijeđeni Simens prekida posao sa Rusima

Svijet

Njemački inženjerski konglomerat Simens saopštio je da obustavlja isporuku energetske opreme ruskim kompanijama u državnom vlasništvu

Simens je, takođe, objavio da će prodati manjinski udio u ruskoj kompaniji Interautomatika, nakon što su četiri gasne turbine izrađene za jedan projekat u južnoj Rusiji „modifikovane i nelegalno prebačene na Krim“, javlja Fajnenšel tajms.

Time su, kako poručuju iz Simensa, prekršene sankcije koje je Evropska unija uvela Krimu nakon njegovog pripajanja Ruskoj Federaciji 2014. godine, a u sklopu kojih je zabranjena isporuka energetske tehnologije tom poluostrvu.

Simens poseduje 46 odsto akcija u kompaniji Interatomatika, koja nudi proizvode i usluge za kontrolne sisteme i instrumente u elektranama.

Njemački konglomerat je najavio i raskidanje ugovora o davanju licenci ruskim kompanijama za snabdijevanje opremom elektrana, prenosi AP.

Prije desetak dana, Simens je arbitražnom sudu u Moskvi podnio tužbu protiv svoje mješovite firme u Rusiji, koja proizvodi gasne turbine, i protiv ruskog „Tehnoprom eksporta“, ćerke-firme državne korporacije Rostek.

Tužba je podnijeta zbog isporuke Simensovih turbina Krimu.