Todorićev sin napustio Hrvatsku

Region

 Ante Todorić, stariji sin Ivice Todorića, odlučio je otići iz Hrvatske a vijest stiže parelno s neslužbenom infomracijom da su istražitelji DORH-a u Agrokoru našli materijala za otvaranje istrage. U fokusu istražitelja je upravo poslovanje preko faktoring društva

Prema svjedočenju jednog poduzetnika Agrokor je potpisivao lažne mjenice i sudjelovao u prikrivenom finansiranju koncerna.

Hrvatski mediji takođe pišu da je Ivica Todorić angažirao napoznatiji hrvatski advokatski duo Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, dok je njegov sin Ante Todorić uzeo advokate Jasnu Novak i Frana Olujića.

Ekipiranje zvučnih advokatskih imena, prema pisanju Večernjeg lista, oko vlasnika Agrokora i članova njegove porodice sugeriše to da Državno tužilaštvo intenzivno radi na istragama o nezakonitostima u poslovanju posrnulog koncerna.

Otkriveno je to dan nakon što je premijer Andrej Plenković rekao kako „nadležne državne institucije, odnosno pravosudna tijela, provode svoje aktivnosti i da će i taj proces za određeno vrijeme izgledno rezultirati nekim konkretnim rezultatima“.

To je protumačeno kao moguće podizanje krivičnih prijava protiv vlasnika Agrokora i članova njegove porodice.

Tportal neslužbeno, ali iz vrlo upućenog i pouzdanog izvora, doznaje da Državno tužlaštvo (DORH) u ovom trenutku istražuje zasad najmanje 130 ljudi povezanih s Agrokorom. U slučajevima koji se obrađuju već se rade popisi svjedoka, kojih će biti veliki broj, a među njima već cure imena iz hrvatske poslovne elite.

Tim Županijskog državnog tužilaštvo zauzeo je prvi sprat Agrokorovog nebodera u Zagrebu još u aprilu te od tada neprestano rade. Međutim, ne zna se kako napreduju.

Vlada je mjesec dana nakon stavljanja Agrokora pod vanrednu upravu DORH-u, na njegov zahtjev, uplatila pet miliona kuna iz budžetske rezerve kako bi on angažovao finansijske stručnjake i vještake da se bi raspetljala situacija u najvećoj hrvatskoj kompaniji i vidjelo je li bilo nezakonitosti.