Vlada RS popustila, ArcelorMittal dobija koncesiju

Ekonomija

Vlada Republike Srpske i ArcelorMttal Prijedor postigli su usaglasili su koncesioni ugovor i uputili ga na odobravanje komisiji, što znači će ta kompanija konačno dobiti dozvolu za rad, izvijestila je banjalučka ATV.

Ugovor važi sedam godina ili tačnije do kraja rudarskog vijeka u Omarskoj, jer se procjenjuje da zalihe rude neće duže trajati. Nakon što su Indijci popustili i prije petnestak dana odlučili da rasporede i dobit zajedničkog preduzeća, Vlada je dala saglasnost na ugovor. Svi uslovi su davno dogovoreni, kažu u Mittalu, ali je ugovor dugo stajao u ladici ministra industrije.

“Taj smo ugovor prije niz godina napravili ali stajao je zbog drugih razloga. Ovo je dobra stvar, jer na osnovu ugovora mi ćemo da tražimo stalnu dozvolu za rad i time ćemo definisati rad u Omarskoj na način da ćemo imati sve dokumente koji su bitni da bi radili po zakonu”, rekao je Mladen Jelača iz ArcelorMittala Prijedor.

Zašto do sada nije moglo sve po zakonu u Vladi zvanično nemaju objašnjenje, iako je jasno da su nakon popuštanja Indijaca i sami odlučili da naprave ustupak. Mittal je pristao da rasporedi dobit zajedničkog preduzeća za posljednje tri godine od 6, 2 miliona pa je RŽR Ljubija dobila svojih dugo čekanih 49 odsto. Da li je Vlada zauzvrat potpisala koncesioni ugovor koji je godinama stajao u ladici ne zna pomoćnik ministra za rudarstvo, jer tada nije bio na dužnosti.

“Ja vam mogu reći za zadnjih godinu godinu i pol dana od kad sam ja na ovom mjestu tada smo ponovo pokrenuli pregovore drugi ili treći put su pokrenuti pregovori i evo sad smo ponovo tu gdje jesmo. Poslije zaključenja ugovora o koncesiji Mittal, kao i svaki drugi koncesionar biće obavezan da svoje poslovanje uskladi sa zakonom o rudarstvu”, rekao je pomoćnik ministra industrije energetike i rudarstva Esad Salčin.

Kad se ugovor potpiše, komisija za koncesije konačno će moći da izađe na teren i kontroliše količinu iskopane rude, jer do sada nije imala ovlašćenje. Od otvorenih pitanja ostaje još da se riješi problem transfernih cijena kao i prdaje RŽR-a.

U Vladi kažu da sklapanje koncesionog ugovora ipak ne znači da će akcije prodati Indijcima iako su nakon fijaska sa Izraelcima u Narodnoj skupštini, očigledno odlučili da sa vlasnicima Mittala ispeglaju odnose.