Azijske berze zabilježile pad, dolar stabilan

  • In Berza
  • 24. July 2017.
  • 478 Views
Azijske berze zabilježile pad, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija blago pale, kao i u petak na Wall Streetu, dok se kurs eura prema dolaru i dalje kreće oko najviših nivoa u gotovo dvije godine

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,8 odsto, a pale su i cijene akcija u Južnoj Koreji te Australiji, između 0,1 i 0,7 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

U petak je na svjetskim berzama prekinut uspon cijena akcija, koji je trajao 10 dana i doveo indekse na rekordne nivoe.

Na Wall Streetu su toga dana indeks skliznuli do 0,15 odsto, što je bila posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata General Electrica, kao i oštrog pada cijena nafte zbog čega se pod pritiskom našao energetski sektor. Zbog procjena da će proizvodnja OPEC-a u julu porasti, u petak su cijene nafte pale više od 2 odsto, a jutros su se stabilizovale.

U fokusu ulagača danas će biti sastanak ministara OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača u Rusiji, a na tom sastanku razmotriće se kako se provodi dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 0,3 odsto, na 48,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 45,85 dolara.

Najviše su jutros pale cijene akcija na Tokijskoj berzi, što je posljedica jačanja jena jer to umanjuje cjenovnu konkurentnost japanskih proizvoda na inostranim tržištima.

Na valutnim je tržištima, naime, kurs dolara prema japanskoj valuti jutros oslabio daljih 0,1 odsto, nakon što je prošle nedjelje pao više od 1 odsto, na 111,05 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,1670 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1660 dolara. Tako se održava nedaleko 1,1684 dolara, najvišeg nivoa od avgusta 2015. godine.

Uspon eura započeo je u četvrtak nakon što je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi se o smanjenju podsticajnih mjera moglo početi razgovarati u jesen.

Iako Draghi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmijeniti svoje programe kupovine obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike naredne godine. Zbog toga dio analitičara smatra da bi se euro ovih dana mogao probiti i iznad 1,17 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 93,90 bodova, nakon što je u petak skliznuo na 93,82 boda, najniži nivo od juna 2016. godine.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti sednica američke centralne banke, a vidjeće se da li će čelnici Feda već na ovoj sjednici najaviti smanjenje golemih bilansa, naduvanih višegodišnjom kupovinom papira od vrijednosti, ili će za tu najavu pričekati sednicu u septembru.

Preporučujemo vam i sljedeće: