Bivša manekenka razvija milionski projekt u Slavoniji

Preduzetnici

Sunčica Lalić, bivša manekenka, a danas uspješna preduzetnica u energetskom sektoru, sa stranim partnerima gradi najveći kompleks za sušenje drvne građe u Hrvatskoj

– Kompleks će se sastojati od 32 komore za sušenje, ukupnog neto kapaciteta 5300 kubnih metara, zatim otvorene hale od 1500 kvadratnih metara, te zatvorene hale i sortirnice od 2500 kvadrata – rekla je Lalić, suvlasnica firme Uni Viridas, za Večernji list. Investicija u Babinoj Gredi, mjestu s 3527 stanovnika, vrijedna je sedam miliona eura.

Poslovni put Sunčica je započela još prije petnaestak godina u ugostiteljstvu s bivšim životnim partnerom Draganom Juriljem, nastavila ga je na tržištu nekretnina, a teško pogođena recesijom prebacila se 2009. u energetski sektor.

Sagradila je prvo kogeneracijsku elektranu najnovije generacije koja pokriva čak 70 posto potreba za električnom energijom u Vukovarsko-sremskoj županiji. Otvorena je poslednji dan 2015. godine, a ta grinfild investicija iznosila je čak 42 miliona eura. Centar za sušenje drvne građe, čija je gradnja počela proljetos, logičan je slijed koji zaokružuje cijeli projekt.

‘Zbog mrežaste stjenice koja napada hrast Ministarstvo poljoprivrede naredilo je prosušivanje drvne građe prije izvoza kako bi se spriječilo širenje te napasti. Naša investicija potpuno je u skladu s tim uputstvom. Intencija je, nadalje, ojačati drvnu industriju u Hrvatskoj. Kao energana, doslovno obezbjeđujemo besplatni energent drvnoj industriji kako bi ona mogla postići veću dodatnu vrijednost na svom proizvodu. Jer bez tih pretpostavki, bez energane, troškovi energenata bili bi im previsoki pa ne bi bili ni konkurentni. Uz povoljnu energiju drvna industrija može izvoziti i proizvod višeg stepena obrade, a ne samo sirovinu, odnosno trupce’, objasnila je Lalić za Večernji list.