U Hrvatskoj za vikend obarani turistički rekordi

Travel

U Hrvatskoj su ovog vikenda premašene brojke od milion turističkih noćenja po danu, što su novi vikend rekordi

Oni su pridonijeli da su se od početka godine do 22. jula u turizmu, s ukupno više od 43 miliona noćenja koje je ostvarilo devet miliona turista, zabilježili porasti od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je u nedelju ministar turizma Gari Kapeli.

– Rezultati turističkog prometa u dosadašnjem dijelu godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Od početka godine do danas bilježimo rekordne turističke brojke s porastima od oko 20 odsto, a dvocifrene poraste od početka najavljujemo i za cijelu godinu – istakao je Kapeli za Hinu iznoseći brojke iz sistema eVisitor i eCrew (nautika) od gotovo 200 hiljada turista koji su u Hrvatsku došli samo u subotu, 22. jula, kada je bilo i nešto više od milion noćenja.

To znači i da su ukupni hrvatski komercijalni smještajni turistički kapaciteti za vikend bilo gotovo u potpunosti popunjeni, ako se uzme u obzir brojka da je u tom smještaju nešto malo više od milion kreveta.

Slične brojke bile su i dan ranije, u petak, 21. jula, a najviše noćenja kroz ta dva dana bilo je u Rovinju, Poreču, Umagu, Medulinu, Dubrovniku, Malom Lošinju, Viru, Crikvenici i Novalji. Među turistima, ovog vikenda najviše noćenja u hrvatskim turističkim destinacijama ostvarili su Nijemci i Slovenci, domaći su turisti na trećem mjestu, a slijede Poljaci, Austrijanci, Česi, Slovaci, te oni iz Holandije i Italije.

Kapeli pritom ističe da su odlični rezultati i s tržišta Skandinavije, Južne Koreje, SAD-a i Velike Britanije, čemu su, kako ocjenjuje, puno pridonijele brojne nove avio linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama širom svijeta.

Od ukupnih 43 miliona noćenja od početka godine do ovog vikenda, gotovo polovina ili 20 miliona ostvarena je samo u julu, od 1. do 22. jula, što je 12 odsto više nego u istim danima prošle godine, dok je turista došlo 13 odsto više ili 3.2 miliona.

– Nastavak porasta turističkog prometa očekujemo i u avgustu, kao i u ostatku godine, kao rezultat ciljanih i vrlo promišljenih marketinških aktivnosti i javnog i privatnog turističkog sektora te niza održanih sastanaka s brojnim najvećim svjetskim i evropskim aviokompanijama i turoperatorima – rekao je hrvatski ministar turizma.

– Siguran sam da će se pravi rezultati toga vidjeti i idućoj godini, uz ostalo i kroz povećanje broja turista s Dalekog istoka i drugih, nama do sada netradicionalnih tržišta – rekao je Kapeli.