Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar najslabiji u posljednjih 13 mjeseci

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok se vrijednost dolara stabilno kreće oko najnižih nivoa u 13 mjeseci

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Južnoj Koreji te Šangaju. Berzanski indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasli su između 0,1 i 0,9 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto.

Azijskim ulagačima nedostaje jasno usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom da su juče Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, dok je Nasdaq dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Globalna ekonomija stabilno raste. Juče objavljeni PMI indeksi pokazali su da se aktivnosti u SAD-u ubrzavaju, dok se u eurozoni na početku trećeg tromjesečja blago usporavaju.

Ulagači su oprezni zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji bi, spekuliše se, mogli najaviti smanjenje golemih bilansi, naduvanih višegodišnjom kupovinom hartija od vrijednosti.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon što je juče Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač ′crnog zlata′, obećala da će u avgustu smanjiti proizvodnju. Zahvaljujući tome, juče je cijena barela na londonskom tržištu skočila 1,1, a jutros daljih 0,6 odsto, na 48,90 dolara.

I na američkom je tržištu barel jutros poskupio 0,6 odsto, na 46,60 dolara, nakon što mu je juče cijena skočila 1,25 odsto.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara stabilizovala oko najnižih nivoa u 13 mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 93,95 bodova, nakon što je juče skliznuo na 93,82 boda, najniži nivo od juna 2016. godine.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,05 jena, kao i juče u ovo doba.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je jutros blago ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1655 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1670 dolara. Tako se održava nedaleko 1,1684 dolara, najviše nivoe od avgusta 2015. godine.

Bolji PMI indeksi u SAD-u nego u Evropi ponešto su podržali američku valutu, ali ona je i dalje pod pritiskom političkih problema u Washingtonu i spekulacija da bi Fed mogao biti popustljiviji po pitanju zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na ne baš impresivne ekonomske pokazatelje, kažu analitičari.