Snažan rast prihoda Alphabeta, kazna iz EU srezala profit

Matična kompanija Google-a, Alphabet, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal koji su donijeli veliki pad profita usljed rezervisanja od 2,74 milijarde USD nastalih na ime kazne koje je evropsko antimonopolsko tijelo zarezalo Google-u

Ovaj potencijalni trošak srezao je neto profit na 3,5 milijardi USD i smanjio dobit po akciji sa 8,9 USD na 5,01 USD, što je opet bilo iznad očekivanja analitičara od 4,49 USD po akciji. Prihod je porastao skoro 21%, u odnosu na očekivanu stopu od 19%, na 26,01 milijardu USD, a 25,8 milijardi USD se odnosi na samo poslovanje Google-a.

Najveći dio rasta prihoda došao je preko reklama na YouTube-u i reklama koje su pretraživane putem mobilnih uređaja. Ukupni plaćeni klikovi (PPC) porasli su 52% na godišnjem nivou i 12% u odnosu na prethodni kvartal. Ukupan trošak po kliku (CPC) je pao 23% u odnosu na isti period 2016. godine i 6% u odnosu na prethodni kvartal. Ovaj iznos koji oglašivači plaćaju svaki put kada korisnik klikne na Google reklamu pao je više u odnosu na očekivanje pada od 15% koliko su bile prognoze analitičara i bio je glavni okidač korekcije cijene akcija nakon objave. Nakon što su tokom jučerašnjeg trgovanja akcije Alphabeta dodale na vrijednosti pola procenta, tokom objave rezultata oslabile su oko 3% na 968 USD.