Dogovor sa Fijatom nije garancija da će ostati – rusko tržište je ključno

  • In Region
  • 26. July 2017.
  • 601 Views
Dogovor sa Fijatom nije garancija da će ostati – rusko tržište je ključno

Sporazum postignut sa poslovodstvom “Fijata” i predstavnika Samostalnog sindikata zaposlenih ne znači da će ta kompanija produžiti ugovor o nastavku poslovanja

To je izjavio novinar i ekonomski analitičar Miša Brkić. “Ako ‘Fijat’ ima neke druge interese, koji su značajniji od ugovora sa sidikatima, onda on može da napusti Srbiju onog trenutka kada mu istekne ugovor, a to je septembar 2018”, rekao je Brkić.

Za “Fijat” je, smatra Brkić, mnogo važniji izvoz automobila za Rusiju i ukoliko to ne uspije, “to mu je veći razlog da završi svoj boravak u Srbiji, nego priča o sindikatima”.

“Ako ‘Fijat’ za ovih 10 godina nije uspio da otvori rusko tržište, na način kako su mu to obećavali političari u Srbiji, za njega je to mnogo veći razlog da završi svoj boravak u Srbiji, nego priča o platama i sindikatima”, rekao je Brkić.

Prema tome, podvlači Brkić, šteta koju trpi “Fijat”, jer ne izvozi automobile u Rusiju, mnogo je veća od koristi koju ta kompanija ima sa “niskim platama industrijskih radnika u Srbiji”, te da je to ono što po njegovom sudu rukovodi jednu kompaniju da li će u nekoj zemlji ostati ili neće.

Poslovodstvo i predstavnici sindikata zaposlenih u kompaniji “Fijat” potpisali su u utorak sporazum o uslovima nastavka rada u toj kompaniji na iduće tri godine, a inače, 10-ogodišnji ugovor sa “Fijatom” ističe krajem 2018. godine.

Preporučujemo vam i sljedeće: