Svjetlucavi kamenčići koji donose milijarde

Tržište

Indija je zemlja velikih potencijala, a poznato je da ova država posjeduje velika nalazišta ruda među kojima je zlato, zahvaljujući čijim rezervama osigurava vodeću poziciju u svijetu. Ono što je manje poznato javnosti, jeste da je Indija jedno od najvećih tržišta dijamantima

Veliki procenat svjetskih prirodnih dijamanata dolazi iz indijske države Gujarat, prenosi The Economist. Procesi rezanja i brušenja dijamanata su sastavni dio prije finalne distribucije proizvoda, što u konačnici Indiji osigurava prihode u milijardama dolara.

Veliki dio dijamanata se prodaje preko trgovačkih lanaca u Antverpu i Dubaiju. Antverpen u svijetu dijamanata predstavlja glavni centar. Veliki procenat ukupne svjetske trgovine neobrađenim i obrađenim dijamantima odvija se na ovom mjestu. Kompanije koje posjeduju najznačanije rudnike dijamanata, kao i one koje se bave obradom, poliranjem i trgovinom, svoje dijamante plasiraju u ovaj najveći trgovinski centar.

Njihova industrija obuhvata preko 34.000 ljudi, 1.800 kompanija, 300 laboratorija i fabrika, kao i 4 berze dijamanata.

Procjenjuje se da industrija dijamanata u Indiji prosječno raste svake godine oko 15 posto, što je u roku od 10 godina omogućilo da se prihodi utrostruče. Izvoz dijamanata je 75 posto i zapošljava 850.000 ljudi, a to je najveći broj zaposlenih u jednom sektoru u Indiji.

Ukupan izvoz dragulja iz mjeseca u mjesec premašuje milione eura. Indija na tržištu ostvaruje kontinuiran rast prodaje koji je u rangu sa Kinom. Izvoz dragulja i nakita od aprila do januara 2016/2017. rastao je za 9,5 posto što je u vrijednosti oko 29 milijardi dolara.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do porasta interesovanja za alternativne investicije, kao novi trend u cilju postizanja veće dobiti.

Ulaganje u dijamante ima višestruke prednosti koje se ogledaju kao način zaštite od inflacije, mogućnost kalkulacije sa potencijalnim rizicima, mala vjerovatnoća variranja cijena kao i siguran profit. U svijetu biznisa velika su ulaganja u dijamante jer su oni pored zlata mjerilo pametnog ulaganja.

Dijamanti se smatraju dugoročno isplativom investicijom, jer su gubici gotovo pa nemogući u ovoj industriji. Interesantno je da se dijamanti samo 20 posto koriste kao nakit, a 80 posto u tehnološke svrhe.

Vrijednost ovih svjetlucajućih „kamenčića“ kontinuirano raste bez obzira na tržišne faktore, kao i variranje valuta u svijetu, tako da, ako imate priliku, upustite se u tržišnu „avanturu“ sa dijamantima – profit neće izostati.