Tom Hardi snima film o ratu u Bosni i Hercegovini

Film

Popularni glumac Tom Hardi će producirati i glumiti u filmu o ratu u Bosni i Hercegovini, saznaje Variety

Film pod nazivom „My War Gone By, I Miss It So“ je baziran na istoimenoj knjizi iz 1999. godine koju je napisao Entoni Lojd, engleski novinar i ratni dopisnik. Film će režirati, ali i producirati Gevin O’Konor i Skot LaStaiti.

„My War Gone By, I Miss It So“ je Lojdov lični iskaz o ratu u BiH, kao i njegovo naizmenično iskustvo između onoga što je doživio u BiH i lične refleksije vremena koje je proveo u britanskoj vojsci, razvodu roditelja, otuđenju od oca i zavisnosti od heroina.

– My War Gone By je brutalna, ali i osjetljiva priča koja se bavi i zavisnošću i iskustvom rata. Pogodio me je Entonijev rad i njegove riječi, iskustvo, i za mene je to jedan važan glas i knjiga – rekao je Hardi.

Lojd je napustio Englesku kada je imao 26 godina kako bi dokumentovao rat u BiH, gdje je svjedočio strahotama koje su se događale.

– Entonijevi memoari su bili ‘ljubav na prvi pogled’. To je portret rata kakav nikada ranije nisam pročitao. Lična borba zavisnika od heroina koji izvještava sa linije fronta u Bosni, najkrvavijeg sukoba kakvog Evropa nije imala još od Drugog svjetskog rata. On koristi adrenalin iz rata kako bi se borio protiv zavisnosti od droge. Osjećam se privilegovano i čast mi je što imam priliku da donesem ovu knjigu u bioskope – istakao je O’Konor.