Ukrajina gasi svoju fabriku aviona Antonov

Svijet

Ukrajinski proizvođač aviona „Antonov”, koja je proizvela najveći avion na svijetu An-124 „ruslan” i An-225 „mrija” biće ugašena u naredna dva mjeseca

To je naložila ukrajinska vlada Komisiji na čelu sa zamjenikom ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Jurijem Brovčenkom.

Komisija treba da „obezbijedi likvidaciju koncerna za dva mjeseca, a za tri da preda Vladi likvidacioni bilans koncerna“, navodi se u ukazu Vlade od 19. jula.

Ranije su u sastav koncerna ulazila samo preduzeće „Antonov“, kao i harkovsko preduzeće za proizvodnju aviona i državno preduzeće „Zavod 410 GA“ u Kijevu.

Odluka o gašenju „Antonova“ je donijeta još u januaru 2016. godine. Kako je tada objasnila pres-služba Ministarstva za ekonomski razvoj i trgovinu, ona je donijeta „zbog odsustva učesnika“, jer sva tri preduzeća čine koncern „Ukroboronprom“.

Koncern „Antonov“ je osnovan 1946. godine u Novosibirsku. Šest godina kasnije su ga premjestili u Kijev. Koncern je konstruisao putnički avion An-24, teretni An-124 „ruslan“, kao i najveći avion na svetu An-225 „mrija“.