Devet beskućnika koji su postali holivudske zvijezde

Film

Neki od ovih glumaca su mlade nade, neki veterani filma, a neki više nisu među živima

Svima njima zajedničko je to što su od života na ulici stigli do zvjezdane slave.

Kristijan Olivo

Olivo je isključivo želio da bude glumac i za to je prodao sve što je imao, postao beskućnik i uplatio časove glume i termine u teretani. Svakog jutra trčao je duž plaže i kilometrima pješačio širom Los Anđelesa. Vježbao je glumu i pripremao se za svoju budućnost zvijezde akcionih filmova. Ekstremno odricanje se isplatilo i dobio je uloge u „Versace: American Crime Story“ i „Insecure“ mreže HBO.

Položio je prijemni za koledž sa maksimalnim ocjenama iz matematike i diplomirao uz najveće počasti. Upisao je Vojnu vazduhoplovnu akademiju, a bavio se i mnogim sportovima.

Kris Prat

Kris Prat je odustao od studija poslije samo jednog semestra i prihvatio ponudu prijatelja da mu kupi kartu jednom pravcu za Maui. Tamo je bio beskućnik i spavao je u kombiju. Pio je, pušio marihuanu i radio tek toliko da zaradi za benzin, hranu i opremu za pecanje.

Dok je radio kao konobar u jednom restoranu, sreo je Rej Don Čong, koja mu je ponudila ulogu u trećem nastavku filma „Cursed“ koji je režirala. Danas je Prat jedan od najtraženijih holivudskih glumaca.

Igrao je Endija Dvajera u seriji „Parks and Recreation“, Pitera Kvila u „Čuvarima galaksije“ i Ovena Grejdija u „Svijetu iz doba jure“.

V. C. Filds

Godine 1891. otac se povrijedio kada je slučajno stao na lopatu, a sin, tada 11-godišnji V. C. Filds se glasno nasmijao njegovoj nezgodi. Otac ga je istukao, a već sljedećeg dana Filds je napustio porodični dom. Tek povremeno se vraćao kako bi pozdravio majku i to kad otac nije tu.

Kao beskućnik, jedno vrijeme je živio u rupi na napuštenom placu, a kasnije se preselio u sobe iznad radnje za popravku drvenih točkova.

U tim sobama, Filds se družio s prijateljima koji su mu uvijek donosili ostatke od večere koju su spremale njihove majke, a nije se libio da ukrade peciva iz pekare i mlijeko sa praga stanovnika njegovog malog mjesta.

Karijeru zabavljača započeo je kao žongler i izvodio širom Pensilvanije, a zatim i po Australiji, Evropi, Južnoafričkoj Republici i Aziji. Prvi proboj napravio je kada se pridružio trupi „Zigfridovih ludosti“, popularnim pozorišnim spektaklima na Brodveju, gdje je žonglirao pred publikom u pauzama za presvlačenje igračica. Nedugo potom, postigao je uspjeh prek noći. Radio je za Paramount Studio gdje je sam pisao svoj scenario. Najpoznatiji je po ulogama u „The Bank Dick“ i „My Little Chickadee“ u kom je igrao uz Me Vest.

V. C. Filds

Čarli Čaplin

Čarli Čaplin, tada desetogodišnjak i njegov brat Sidni su 1899. bili prinuđeni da sami zarađuju za život, jer im je otac umro, a majka, pjevačica i komičarka Hana, hospitalizovana u bolnici za mentalno oboljele.

Čaplin je počeo kao step plesač u „The Eight Lancashire Lads“, londonskoj trupi, prije nego što je dobio ulogu u pozorišnoj predstavi „Šerlok Holms“. Kasnije se bavio vodviljom i emigrirao u SAD.

Poslije desetak komedija u kojima je igrao glavne uloge, Čaplin je otvorio svoj studio i postao nezavisni producent. U saradnji sa Udruženjem umetnika, stvorio je osam filmova uključujući „Zlatnu groznicu“ (The Gold Rush), „Svjetla velegrada“ (City Lights), „Moderna vremena“ (Modern Times) i „Veliki diktator“ (Great Dictator).

Siromašno siroče postalo je jedno od najuspješnijih imena Holivuda.

Džim Keri

Kada mu je otac Persi izgubio posao računovođe, Keri je bio u osmom razredu osnovne škole. Porodica je bila na staklenim nogama i Keri je sa braćom i sestrama morao da radi. Čistili su fabriku točkova u Skarborou u Ontariju, gdje je njegov otac nekako dobio posao čuvara. Kad je njegov otac dao otkaz, porodica je završila na ulici i živjeli su u svom Folksvagen kombiju. Danju su se vozili gradom i tražili zaposlenje, a noći provodili na parkinzima. Na kraju, najstarija Kerijeva sestra ih je ubijedila da ostave kombi u njenu garažu i žive pod šatorom u dvorištu.

Tada je bila 1977. i Keri je u 15. godini života započeo svoju karijeru zabavljača. Obučen u žuto odijelo koje mu je sašila majka, debitovao je kao stendap komičar u klubu u Torontu. Iako nije imao uspješan početak, bio je uporan. Čak je napustio školu kako bi se posvetio karijeri profesionalnog komičara. U Los Anđeles se preselio 1979. gde ga je na jednom nastupu zapazio Rodni Dejndžerfild.

Uslijedile su uloge u filmovima, najprije „Ejs Ventura“, a onda i „Maska“, „Glupan i Tupan“, „Lažov“ i druge.

Danijel Krejg

Na početku karijere Danijel Krejg je bio konobar i redovno je spavao na klupama u parku, prije nego što je dobio ulogu u filmu „Lara Kroft“. Međutim, pažnju javnosti privukao je tek kada je dobio ulogu u BBC mini-seriji „Our Friends in the North“. Poslije toga dobijao je mnoštvo ponuda, ali je sve njih odbio, kako bi se vratio pozorištu. Ipak, ulogu tajnog agenta 007 nije mogao da odbije i pojavio se u četiri nastavka o Bondu.

Silvester Stalone

Stalone je svjetski poznat glumac, ali je sedamdesetih bio beskućnik koji se borio da dobije bilo kakvu ulogu. Jednom je bio prinuđen da proda voljenog psa, kako bi preživio. Inspirisan Čakom Vepnerom, autsajderom koji je nokautirao moćnog Muhameda Alija na šampionatu u teškoj kategoriji 1975. Stalone je došao na ideju na osnovu koje će nastati njegov Roki Balboa. Scenario je završio za tri dana, a kada mu je producent ponudio 350.000 za njega, pristao je samo pod uslovom da sam igra Balbou. Pristao je, ali po cijeni od 35.000, ali mu je ta uloga zagarantovala prolaz u svijet filma.

Hali Beri

Hali Beri je 1987. imala 21 godinu i živjela je sama u Njujorku. Oslanjala se na pomoć majke, ali ju je ona u jednom trenutku odbila. Zbog toga, Hali Beri je morala da živi u skloništu za beskućnike. Iako u narednih 18 meseci nije razgovarala s majkom, kasnije je shvatila da ju je tako naučila da se oslanja sama na sebe. „Zaklela sam se da nikad ništa neću tražiti od majke, niti od bilo koga“, rekla je jednom oskarovka i dodala da joj je sada zahvalna na tome što joj nije povlađivala.

hali beri

Hilari Svonk

Nakon što su joj se roditelji razveli, Hilari Svonk i njena majka Džudi Kaj, preselile su se u Los Anđeles gdje su živjele u automobilu, dok je Svonk pokušavala da izgradi karijeru u šou biznisu. Ponekad su spavale u kući kod prijatelja, ali danju tu nisu mogle da se zadržavaju, jer su je razgledali potencijalni kupci.

Ipak, beskućništvo u njihovom slučaju nije trajalo dugo. Nekoliko meseci kasnije dobila je prvu ulogu i trajno prebivalište.

Prvu ulogu imala je u „Bafi, ubici vampira“ 1992. a kasnije igrala u brojnim ostvarenjima, od kojih i u „Devojci od milion dolara“ koje joj je donijelo Oskara.