Evropske berze: Ulagači na oprezu nakon dvodnevnog rasta cijena

  • In Berza
  • 27. July 2017.
  • 9 Views
Evropske berze: Ulagači na oprezu nakon dvodnevnog rasta cijena

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon dva dana rasta cijena akcija, dok podršku tržištima pružaju novi rekordni nivoi indeksa na Wall Streetu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče, kada je ojačao 0,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati gotovo nepromenjen, na 7.470 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 odsto, na 12.265 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,40 odsto, na 5.210 bodova.

Podršku tržištima pružaju jučerašnji novi rekordi najvažnijih indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija izvestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pozitivno su na tržišta uticale i poruke čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sjednice. Fed je, kao što se očekivalo, ostavio ključne kamatne stope nepromenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 odsto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku.

Poručio je, takođe, da će bilansi početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je Fed uveren da je ekonomija u dobrom stanju.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cene novca, ovisno o ekonomskim pokazateljima.

Međutim, američka ekonomija ne raste tako brzo kao što se očekivalo, dok je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa Feda od dva odsto. Stoga sve manje ulagača očekuje da će Fed u ovoj godini još jednom povećati kamate.

Nakon jučerašnjeg saopštenja Feda, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u decembru iznose samo 38 odsto, dok su još prije mjesec dana bili veći od 50 odsto.

Preporučujemo vam i sljedeće: