Nafta ide ispod 40 dolara

Sjevernomorska nafta “brent” mogla bi potencijalno da padne na 40 dolara za barel ili niže u prvom kvartalu 2018. godine

Ovaj pad bi mogao da se zabilježi ako Organizacija zemalja izvnoznica nafte (OPEK) jače ne sreže proizvodnju, smatra Ričard Gori, analitičar za naftu u konsultantskoj kući “JBC Enerdži”.

“Brent” nafta, koja predsatvlja referencu za više od polovine svjetske nafte, mogla bi da završi 2017. godinu na nivou između 45 i 47 dolara za barel, nakon čega bi tržište moglo da postane “vrlo prevrtljivo”, rekao je Gori, direktor u JBC Azija, prenosi agencija “Blumberg”.

Iako nedavno smanjenje američkih zaliha “crnog zlata” u sezoni ljetnjih godišnjih odmora, kada tražnja za gorivom obično dostiže vrhunac, podržava cijene nafte, taj trend će se preokrenuti od početka septembra zbog slabljenja potrošnje, naveo je on.

“Brent” je danas, u jutarnjem trgovanju u 6:32 časa u Njujorku, ojačao za 0,4 posto na 50,39 dolara za barel, čemu su doprinijeli podaci iz naftne idustrije koji su pokazali da su američke zalihe prošle nedjelje potonule.

– Brent bi mogao da ode na 40 dolara, čak i niže, ali ova prognoza “nije neminovnost”. Ako OPEK ostane sa istim ograničenjima u proizvodnji čak i u prvom tromjesečju 2018, imaćemo veliki višak ponude na tržištu. Za stvarno jačanje tržišta, OPEK će morati da napravi veće rezove, a ne znam da li oni to žele – rekao je Gori u jednom intervjuu u Singapuru.