Kina: SAD pokušavaju ekonomijom naštetiti Rusiji

Svijet

„Kontroverzne sankcije rezultat su histerije u Vašingtonu, i to ne samo protiv Rusije, već i protiv Irana i Sjeverne Koreje. Svijet se mijenja a SAD nastavljaju sa globalnom hegemonijom finansijskog kapitalizma“, ocjenjuje kineski list „Global tajms“, nezvanično glasilo vladajuće Komunističke partije

Uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji, Amerika je isprovocirala i odgovor njenog najvećeg ekonomskog saveznika, Kine. Državni list „Global tajms“ objavio je tekst povodom najnovijih dešavanja na globalnoj političkoj sceni, koje je ocijenio kao loše po međunarodne odnose. Kako list navodi, svijet se kreće ka multipolarnom i policentričnom svijetu, a Vašington želi da odbrani svoju poziciju na vrhu kroz ekonomiju i kroz snagu NATO-a.

– Rusija je pod Vladimirom Putinom krenula u preporod, ali se to nije svidjelo zapadnim imperijalistima, koji hoće da izoluju novu Rusiju. Oni žele rusku kapitulaciju – piše kineski list.

Kako navodi, nove sankcije su anti-ruske što više nije tajna u svijetu, a kampanja se vodi na dnevnom nivou. Američke političare opisuje kao likove iz crtanih filmova, dok mejnstrim mediji sa zadovoljstvom šire histeriju na naslovnim stranama i udarnim terminima.

Ističe se i da su sankcije protiv Rusije daleko više pogodile Evropsku uniju, koja gubi milijarde dolara, nego Ameriku, koja nema mnogo trgovinskih sporazuma sa Rusijom, pa tak prolazi gotovo nepovrijeđena. Šteta za EU je ogromna jer je Rusija odabrala očigledan potez – povezala se sa Brazilom i Turskom sa kojom obavlja trgovinu u poljoprivrednim proizvodima i tako potpuno isjekla Evropu iz trgovinskog lanca.

– Ove mjere jasno su targetovale vodeće industrijske sektore EU, kao što su gasne i naftne industrije. Političari u SAD su opsjednuti ekonomskim sankcijama i vojnim snagama kao grubijani u školskom dvorištu. Era vođstva Amerike je završena zbog raspada diplomatskih sposobnosti Vašingtona – piše „Global tajms“, i navodi da administracija Donalda Trampa još može da popravi situaciju, ali da to nije sigurno.

Kao najjednostavnije rvešenja, kineski list navodi da EU treba da ignoriše američke sankcije i nastavi saradnju sa Rusijom, kao i da odbaci stare sankcije.

– Bijela kuća mora da se obračuna sa Kongresom, a predsjednik mora da ispuni svoje predizborno obećanje i poboljša odnose sa Rusijom i odbaci destabilišuće mjere – piše kineski list.