Njemačka kaže da ne priznaje nove američke sankcije

Svijet

Evropa neće prihvatiti sankcije koje je usvojio američki Senat protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a koje se odnose na poslovanje sa evropskim preduzećima

Na to je upozorila njemačka diplomatija.

„Nećemo ni na koji način da prihvatimo vanteritorijalnu primenu američkih sankcija protiv evropskih kompanija“, izjavio je njemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel.

„Američki predsjednik Donald Tramp to zna, kao i Stejt department i američka administracija“, dodao je Gabrijel koji je priznao da treba zadržati pritisak na Rusiju zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Senat SAD je juče usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. On će stupiti na snagu kada ga potpiše Tramp koji ima pravo veta, ali je malo vjerovatno da će ga staviti.

SAD su zabrinute zbog izgradnje gasovoda „Sjeverni tok“ od Rusije do Njemačke po dnu Baltičkog mora. Na tom projektu rade ruski gasni gigant Gasprom i pet evropskih kompanija.

Nove američke sankcije bi mogle da utiču na kažnjavanje preduzeća koja rade na gasovodima iz Rusije, tako što bi se ograničio njihov pristup američkim bankama ili bi mogu da budu isključene sa američkog tržišta.