Srbija: Nema plaćanja on-lajn na tuđe ime

Region

Narodna banka Srbije poslala je dopis bankama da obavijeste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno

– Dobili smo ovaj dopis prije nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obavještavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče – ističe izvor iz jedne banke, pišu beogradski mediji.

Prema Zakonu o platnim uslugama, korisnici servisa elektronskog bankarstva ne mogu se koristiti za pružanje platnih usluga drugim fizičkim licima. Neovlašćeno pružanje platnih usluga predstavlja kršenje Zakona o platnim uslugama, zbog čega korisnik može trpiti zakonske posljedice.

Ukoliko žele da se bave pružanjem platnih usluga i vrše plaćanja za račun različitih fizičkih lica, a ne za svoj račun, korisnici ih mogu obavljati kao zastupnici neke od platnih institucija sa kojom o tome treba da zaključe ugovor. U protivnom to nije dozvoljeno.

Urednik portala „Kamatica“ Dušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

– Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole – kaže Uzelac.

Narodna banka Srbije navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

– Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja komunalija, pa je NBS tim subjektima izrekla mjere iz svoje nadležnosti. Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater – kažu u NBS.