Zbog predstave o Mate Parlovu njegova porodica najavila tužbu

Back stage

Probe za predstavu „Doručak šampiona“ o bokserskoj legendi Matu Parlovu, čija premijera je zakazana za 12. avgust na Brionima, nastavljene su uprkos protivljenju Laure Parlov, udovice čuvenog boksera

Problem oko izvođenja predstave nastao je jer porodica ne želi da se njegovo ime koristi u nazivu i tekstu predstave. Naziv predstave je promijenjen, od prvobitnog „Mate Parlov“ u „Doručak šampiona“, ali tu problemi ne prestaju. Laura Parlov najavila je tužbu, pišu Novosti.

Darko Ljuština, direktor pozorišta Ulysses navodi da ne zna zbog čega bi došlo do tužbe jer u predstavi nisu željeli da se bave njegovim privatnim životom.

„Ko ima prava da zabranjuje na ovakav način predstavu? Zamislite da neko radi pozorišnu predstavu o Stjepanu Bobeku ili Rajku Mitiću u Beogradu pa da porodica zabrani da se koristi njihovo ime. Ali neka, brzo smo promijenili tekst i sada će se govoriti o šampionu“, rekao je Ljuština za Novosti. Povodom sporne predstave oglasila se i porodica boksera, a u saopštenju se navodi da nisu obaviješteni na vrijeme.

„Želimo da naglasimo da je komunikacija sa pozorištem Ulysses nastala tek nakon što im je s naše strane upućen dopis u kojem je zatražen dogovor. Evidentno je da u suprotnom do komunikacije ne bi došlo nikad“, ističe se u saopštenju. Ranije je bilo riječi o tome da je porodici tekst dostavljen na vrijeme, ali oni to negiraju i dodaju da „nikakvog zavlačenja od strane porodice Parlov nije bilo“. U medijima su predstavljeni kao glavni krivci, pa će pravdu potražiti na sudu.

„Porodica je otvorena za sve inicijative kojima se na dostojanstven način održava uspomena na Matu. Krajnje je neprimjereno dovoditi porodicu pred svršen čin. Poznato je da Mate nije želio da se zadire u njegov život, te se protivio svakoj reklami osim boksa“, kažu iz porodice.

Miloš Latinović, direktor „Bitef teatra“ u čijoj koprodukciji predstava treba da bude realizovana poručio je da je „Mate Parlov personifikacija priče o uspjehu ostvarenom sopstvenim angažmanom i pozitivnom stav“.

„Trebalo je da to bude omaž jednom velikanu i zemlji kakva nikad više neće postojati“, navodi Latinović.

Glavnu ulogu u predstavi tumači Slavko Štimac, a premijera je zakazana za 12. avgust na tvrđavi Minor na Brionima dok će beogradska publika moći da je pogleda tokom novembra.