Najjeftiniji Tesla 3 košta 35.000 dolara, a najskuplji?

Automobil

Kompanija Tesla nedavno je lansirala svoj najpristupačniji električni model. I dok osnovna verzija bez državnih subvencija košta 35 hilhada dolara, za najopremljeniju varijantu treba izbrojati skoro 25 hiljada više

Kupci su dobili ono što im je prvi čovjek Tesle, Ilon Mask, svojevremeno obećao – luksuzni električnu limuzinu po razumnoj cijeni.

Za 35.000 dolara dobija se osnovni Model 3 koji sa punim baterijama može da pređe do 354 km. Automobil ubrzava od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) za 5,6 s, dok je maksimalna brzina 209 km/h.

Međutim, ako kupac želi da vozi najbolje opremljenu verziju, sa svim dodacima, luksuzno opremljenom kabinom i softverskim unapređenjima, takav Tesla 3 košta čak 59.500 dolara.

Naime, Premium paket, koji obuhvata boju karoserije po izboru (samo crna ulazi u osnovnu cijenu), specijalne 19 inčne alu felne i brojne druge dodatke, kao što su elektropodesiva prednja sjedišta u 12 smjerova, elektropodesivi volan i spoljni retrovizori, grejana sjedišta, ukrasni dodaci od drveta, dva dodatna USB priključka za putnike pozadi, premijum audio sistem, zatamnjeni stakleni krov, LED svjetla za maglu i prekrivena centralna konzola između sjedišta sa baznim stanicama za dva smartfon uređaja.

Za ovaj paket potrebno je doplatiti 7.500 dolara.

Teslin autopilot košta još 5.000 dolara, a za taj novac dobija se tehnologija koja omogućava da se Model 3 samostalno kreće unutar granica (linija) vozne trake, ali i da po potrebi sam mijenja traku, da se prestrojava i isključuje/uključuje u saobraćaj prilikom prelaska sa jednog autoputa na drugi, kao i da se parkira bez pomoći vozača.

U slučaju da kupac želi veću autonomiju u vožnji, moraće da dokupi i veće baterije – za dodatnih 9.000 dolara automobil može da pređe gotovo 500 km, prije nego što vozač mora da se zaustavi kako bi dopunio vozilo električnom energijom.

Uz još par “skromnijih” dodataka, čija je ukupna cijena 3.000 dolara, dolazi se do pomenute sume od 59.500 dolara.

Ipak, treba imati na umu da će ona u stvarnosti biti nešto niža, a koliko će najskuplji Model 3 koštati zavisiće i od lokalnih subvencija u određenim američkim saveznim državama.

Na kraju, treba napomenuti, da će u budućnosti kupcima na raspolaganju biti još neke doplatne opcije, poput modela sa pogonom na sva 4 točka, i Performance paketa, pa nije nemoguće da Model 3 dostigne i cijenu od 70-ak hiljada dolara.