Hrvatska dala objašnjenje zašto je povećala naknade za uvoz voća i povrća

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za beogradsku Politiku

U ministarstvu koje vodi Tomislav Tolušić navode kako nije riječ o vancarinskoj barijeri, već o većim naknadama za inspekcijski nadzor.

Kao opravdanje za poskupljenje navodi se primjer da ako se uzme u obzir da je nosivost prosječnog šlepera od 25 tona, a u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cijena oko 10 kuna, trošak pregleda takve pošiljke koji košta 2.000 kuna je zanemariv u odnosu na ukupnu vrijednost paprike koja iznosi 250.000 kuna.

Podsjetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija. Troškak inspekcije povećan je 22 puta.

– Detaljna kontrola na granicama košta i zahtjeva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2000 kuna (270 eura) ne ocjenjujemo pretjeranom u poređenju s drugim državama članicama – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za Politiku.

Hrvatska ovakvu odluku pravda isključivo zaštitom potrošača zbog čega je i donijet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Komšije nezadovoljne

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je cilj sastanka ministara poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije u ponedjeljak, 7. avgusta, u Sarajevu da odgovore na odluku Hrvatske koja je enormno povećala takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 eura, te poručio da takva odluka mora biti suspendovana.

„Mjere Hrvatske su diskriminatorne, ne samo za sve države regiona, nego i Tursku i još neke zemlje“, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, drastično poskupljenje fitosanitarne inspekcije dovodi do drastičnog poskupljenja voća i povrća u Hrvatskoj i omogućava dominantni položaj njihovih proizvođača u odnosu na uvoznike.

Šarović je izjavio da je to suprotno principima slobodne trgovine zbog čega se mora jasno reći Hrvatskoj da takvu odluku mora suspendovati.

Ukoliko Zagreb to ne učini, on kaže da onda i države u regionu imaju pravo uvesti odgovarajuće mjere.