BMW X7 stiže na sajam u Frankfurtu?

Automobil

BMW već neko vrijeme testira novi najveći SUV, a poslednje informacije govore da će koncept modela X7 biti predstavljen na predstojećem frankfurtskom auto-salonu

Kako saznaje BMW Blog, konceptni X7 imaće pogon na vodonične gorivne ćelije.

Inače, u implementaciji ove tehnologije u serijske automobile najviše je do sada napredovala Toyota, a poznato je da japanski proizvođač već godinama sarađuje sa BMW-om na polju pogonskih sistema.

Koncepcija pogona na gorivne ćelije (uz pomoć vodonika kao primarnog goriva proizvodi se električna energija, koja onda napaja elektromotor u vozilu) idealna je da „pomiri“ potrebu za vozilima sa nultom emisijom, sa zahtjevom kupaca da se ne zadržavaju dugo radi dopune goriva/električne energije.

Uz to, autonomija u vožnji bila bi slična kao kod vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Nakon koncepta, koji bi trebalo da se pojavi na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru, sljedeći korak je predstavljanje produkcijske verzije 2018. godine.

Pogonski sistem serijskog BMW-a X7 za sada je nepoznanica. Ipak, vjerovatnije je da će ovaj SUV, koji će se na tržištu suprotstaviti Mercedesu GLS, pre imati neku vrstu hibridnog agregata nego pogon na gorivne ćelije.