Francuskim političarima zabranjeno da zapošljavaju članove porodice

Francuski parlament je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emanuela Makrona

Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura. Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona, nakon što je predsjednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.

Posebno je bio pogođen kandidat desnice Fransoa Fijon, osumnjičen da je svojoj supruzi i djeci obezbijedio fiktivne poslove parlamentarnih saradnika. Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja o zakonu.

Ministarka pravde Nikol Belube je čestitala na „veoma pozitivnom signalu sugrađanima“. Komunistički poslanik Pjer Darevil je prokomentarisao da je „slon rodio miša“.

Sljedeće srijede će se pred parlamentom naći još jedan zakon o moralizaciji kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmjeravaju u zajednice i društva po svojoj želji.