Japan pravi najbrži kompjuter na svijetu

HiTech

Japan pravi najbrži računar na svijetu, sa ciljem da ta zemlja postane centar za istraživanje vještačke inteligencije

Superračunar će moći da izvodi 130 hiljada biliona kalkulacija u sekundi i kada bude završen (u aprilu 2018. godine), AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) će biti najmoćniji računar na svijetu koji će nadmašiti trenutno najjačeg kinskog „kolegu“ Sunway TaihuLight.

ABCI će dosta ličiti na standardne kompjutere, osim što će biti dosta brži i veći – zauzimaće površinu od 1.000 kvadratnih metara.

„Trenutni superračunar je milion puta brži od običnih računara“, objašnjava Satoši Sekiguči, generalni direktor Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija u Japanu. On dodaje da bi običnom računaru trebalo 3.000 godina da postigne ono što superračunar može da uradi u samo jednom danu.

Japanske kompanije će koristiti ABCI da bi unaprijedile robotiku, medicinske dijagnoze i automobile sa automatskim upravljanjem, a njegova najvažnija upotreba biće u unapređivanju vještačke inteligencije.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije uložiće 173 miliona dolara u ovaj projekat, jer su, kako kažu, svjesni da će vještačka inteligencija biti ključna za budućnost i za konkurentnost industrije.