Rusija želi veze sa Libijom kao za vrijeme Gadafija

Svijet

Rusija planira da obnovi ekonomske veze s Libijom, i to na nivo koji je bio na snazi u doba bivšeg lidera Muamera Gadafija

Podsjećanja radi, svi infrastrukturni projekti dvije zemlje zamrznuti su nakon ubistva Gadafija i izbijanja građanskog rata.

“Planiramo da obnovimo ugovore potpisane tokom Gadafijeve vladavine. Ovo uključuje sporazume iz sektora saobraćaja, izgradnje željeznica, energetike, i dr…”, rekao je Lev Dengov, šef ruskog tima za Libiju.

Nakon šest godina sukoba, Libija je danas podijeljena između dvije suparničke vlade.

Dengov je rekao da je Libija zainteresovana za kupovinu ruskog oružja, ali je istakao da se Rusija pridržava embarga Savjeta bezbjednosti UN i da nema namjeru da ruši ni jednu od libijskih vlada.

„Mi nećemo birati stranu u tom sukobu i ne želimo da poslujemo na štetu drugih. Voljeli bismo da svi budu na približno jednakim pozicijama“, rekao je on.

Od pada Gadafija, Rusija je izgubila u Libiji ugovore od nekoliko milijardi dolara.

Ruske željeznice potpisale su 2008. ugovor od 2,2 milijarde eura za izgradnju 550 kilometara pruge. Bilo je dogovora o nafti i gasu, a zemlje su takođe pregovarale o nuklearnom razvoju u Libiji.

Planovi su prekinuti libijskim građanskim ratom koji je počeo 2011. godine.

Prošle godine, trgovinski odnosi između Rusije i Libije bili su pa, gotovo mizerni, ali stvari polako počinju da se poboljšavaju. Na primjer, u februaru je ruska naftna kompanija Rosnjeft potpisala ugovor o kupovini sirove nafte sa Libijskom naftnom korporacijom (NOC).