Plate top menadžera niže, ali i dalje 132 puta veće od radničkih

Milioneri

Prosječne godišnje zarade britanskih top menadžera pale su za 17 odsto u 2016., ali su i dalje 132 puta veće od prosječne plate radnika sa punim radnim vremenom

Studija, koju su sproveli radnička interesna grupa Haj Pej Centar (High Pay Centre) i Čarterd institut za kadrove i razvoj (CIPD), pokazuje da je prosječna plata generalnog direktora u kompaniji iz indeksne korpe Londonske berze FTSE 100 iznosila 4,5 miliona funti (5 miliona eura) u finansijskoj 2016. godini, u odnosu na 5,4 miliona funti godinu dana ranije, prenosi agencija Frans pres.

„Naš pregled plata generalnih direktora u kompanijama koje su u korpi FTSE 100 pokazuje oštru promjenu. Kod direktora kompanija iz korpe FTSE 100 zabilježen je ukupan pad zarada, naročito kod top menadžera, mada je jaz između najviše plaćenih rukovodilaca i ostatka radne snage i dalje ostao“, navodi se u izvještaju.

Britanski radnik sa punim radnim vremenom i prosječnom platom trebalo bi da radi 132 godine da bi zaradio toliku sumu, pri čemu generalni direktori iz 60 kompanija uključenih u FTSE 100 zarađuju 100 puta više od prosječne radničke plate, prema zvaničnim podacima.

U izvještaju se navodi da je na smanjenje jaza između zarada top menadžera i prosječnih plata najviše uticao pad primanja Martina Sorela, šefa marketinške kuće „Sči&Sači“, čija se „koverta“ stanjila na 48,1 miliona funti prošle godine sa nivoa od 70,4 miliona funti godinu dana ranije.

„Da smo njega isključili iz analize, sužavanje jaza bi se smanjilo sa 17 na 15 procenata“, dodaje se u izvještaju.

Studija je takođe otkrila da je na listi bilo samo šest žena, koje su u prosjeku imale godišnju zaradu od po 2,6 miliona funti.