Crna Gora otima od Hrvatske kruzer turiste

Travel

Iako su brojke o turističkom saobraćaju u Hrvatskoj sve veće i uglavnom bilježe dvocifrenii rast, jedan sektor pada i to najviše u poslednjih 10 godina

Riječ je o stranim kruzerima kojih je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom polugodištu bilo 18,1 odsto manje nego u istom periodu lani.

Neslužbeno se u Ministarstvu pomorstva, saobraćaja i infrastrukture saznaje da je glavni razlog za manji broj kruzera činjenica da je italijanska Vlada ograničila broj velikih kruzera koji mogu uplovljavati u akvatorij Venecije.

Kako većina brodara želi da poveže Veneciju preko hrvatskih gradova s Grčkom, najčešće Atenom, jasno je da kad ispadne jedna tačka na tom pravcu dolazi do potpune promjene kruzerskih linija.

U prvom polugodištu je u hrvatske luke uplovilo 56 takvih brodova koji su ostvarili 236 putovanja s 316.654 putnika.

Najfrekventnija je bila luka Dubrovnik sa 183 posjete, a slijedi Split sa 79 poseta. Iako je nema u ovoj statistici, Luka Zadar bilježi ove godine značajan rast dolaska kruzera, a koji su prije pristajali u Splitu ili Dubrovniku, a zbog gradnje nove luke Gaženica. Iz Hrvatske turističke zajednica (HTZ) ističu da je najveći pad zabilježen kod brodova pod italijanskom zastavom.

„Rast je zabilježen jedino kod brodova pod belgijskom i norveškom zastavom, međutim oni čine oko 10 odsto ukupnih putovanja. Kada je riječ o brodovima sa italijanskom zastavom, iz medija je poznato da je kompanija Costa Crociere u ovoj godini preusmjerila svoje kruzere na druge destinacije.

Tako na primjer Kotor raste u segmentu kruzera. Komparativna prednost Kotora je što se Crna Gora nalazi izvan EU što brodarima omogućuje prodaju i nabavku robe i usluga bez carina i poreza uz niže takse“, kažu u HTZ-u.

U Ministarstvu turizma ne vide veliku štetu u manjem broju kruzera.

„U kružnim putovanjima zapravo riječ o plutajućim hotelima koji prevoze putnike s jednog mjesta na drugo, odnosno od luke do luke. Veliki kruzeri, zbog raznolike ponude na brodu, imaju i obilježja pokretne destinacije. Na takvim se brodovima provodi većina vremena putovanja, pa se oni smatraju primarnom destinacijom boravka turista, a sve usputne destinacije u kojima pristaju, smatraju se sekundarnim destinacijama“, kažu u Ministarstvu turizma.

Dodaju da s druge strane imaju čartere koji, prema podacima iz sistema eCrew o turističkom saobraćaju od početka godine do 7. avgusta, bilježe 276.000 dolazaka, kao i 1,76 miliona noćenja što predstavlja rast od 15 odsto u dolascima i 17 odsto u noćenjima turista koji borave na takvim plovilima.