Maslac postaje deficitarna namirnica u Evropi

Svijet

Zbog promijenjenih prehrambenih navika cijene maslaca u Evropi postižu rekordne iznose

Sa druge strane, mljekarski divovi upozoravaju da „starom kontinentu“ prijeti i nestašica te namirnice.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, cijene maslaca u junu su skočile 14 odsto.

U Evropskoj uniji zalihe maslaca krajem maja pale su na svega 1.396 tona i praktično su nestale u odnosu na 92.548 tona iz maja 2016. godine.

Dva su razloga za skok cene. Prvi je u sve nižim otkupnim cijenama mlijeka u Evropi.

Početkom jula Peder Tuborgh, glavni izvršni direktor danske Arle, četvrtog prerađivača mlijeka u svijetu, izazvao je svojevrsnu paniku među potrošačima tvrdnjom da će sve manja proizvodnja mlijeka izazvati nestašicu maslaca.

Drugi je razlog što medicinska istraživanja pokazuju da je maslac zdraviji za prehranu od margarina.