NBA timovi više neće moći da odmaraju zvijezde

Sport

NBA liga unijela je promene u novi raspored utakmica kako bi spriječila ekipe da tokom sezone povremeno odmaraju svoje najveće zvijezde

Timovi koji konkurišu za samo završnicu su često znali da izostave sa nekih utakmica svoje ključne igrače, posebno kada su bili u seriji od 4-5 utakmica tokom svega desetak dana.

To je često bilo kritikovano od strane navijača, koji plaćaju karte kako bi gledali najveće NBA zvijezde, ali su se timovi branili argumentima da ne žele da zbog gustog rasporeda rizikuju povrede igrača pred plej-of.

Tako su, na primer, Stef Kari, Klej Tompson i Andre Igudala propustili duel Golden Stejt Voriorsa i San Antonio Sparsa, dok su Lebron Džejms, Kajri Irving i Kevin Lav pauzirali tokom puta Klivlend Kavalirsa u Los Anđeles kod Klipersa.

Sada više neće moći da koriste taj izgovor, jer je NBA produžio sezonu, počinje sedam dana ranije 17. oktobra, pa više neće biti niza poput onih od 18 utakmica tokom 30 dana i četiri tokom pet noći, što se događalo prošle sezone.

Takođe, serija od pet utakmica tokom sedam dana, kakvih je bilo 90 prošle sezone, naredne će biti samo 40, a broj utakmica „dan za dan“, kakvih je bilo 482 prošle sezone, smanjen je za oko deset odsto na nivou lige.

Smanjen je i broj putovanja na samo jedno gostovanje za 17 odsto, a onih od preko 3.200 kilometara za 67, pa će ih biti tek 11 tokom sezone.

S druge strane, povećan je broj utakmica tokom vikenda sa 549 na 568, posebno tokom subote, što je NBA izbjegavala prethodnih sezona kako bi izbjegla poklapanje sa mnogo popularnijim prenosima utakmica američkog fudbala, što u NCAA što u NFL.

Raspored utakmica za sezonu 2017/2018 trebalo bi da bude ozvaničen do kraja tekuće nedelje.