Švajcarska banka zadržala poziciju vodeće za upravljanje privatnim bogatstvom

  • In Banke
  • 11. August 2017.
  • 864 Views
Švajcarska banka zadržala poziciju vodeće za upravljanje privatnim bogatstvom

Švajcarska UBS zadržala je u 2016. poziciju vodeće svjetske banke za upravljanje privatnim bogatstvima, s imovinom pod upravljanjem od 2.600 milijardi dolara, najnoviji su podaci Scorpio Partnershipa

Iza UBS-a slijede Bank of America, Morgan Stanley i Wells Fargo. Na petom mjestu je Royal Bank of Canada, a na šestom, za jedno niže nego godinu ranije, nalazi se švajcarski Credit Suisse.

Najveći skok na listi 25 najvećih banaka za upravljanje privatnim bogatstvima lani je postigla China Merchants Bank, koja se popela za pet mjesta, na 15. poziciju. Na listu je ušla još jedna kineska banka – Bank of China, zauzevši 24. mjesto.

S druge strane, najstrmiji pad na listi najvećih banaka za upravljanje privatnim bogatstvima zabilježio je Deutsche Bank. S padom imovine pod upravljanjem za 28 odsto, na 227 milijardi dolara krajem 2016., banka je potonula za pet mjesta na toj listi, zauzevši 16. mjesto.

Uopšteno, Scorpio je utvrdio da 25 najvećih banaka za upravljanje bogatstvom u svijetu upravlja s 13.300 milijardi dolara vrijednom imovinom klijenata koji imaju najmanje milion dolara imovine. Time one drže 63,2 odsto tog specijaliziranog bankarskog tržišta.

Operativna dobit te industrije lani je stagnirala, jer su banke za upravljanje privatnom imovinom suočene s niskim ili negativnim kamatnim stopama, kao i pojačanim preferencijama svojih bogatih klijenata za pasivnim ulaganjima.

Preporučujemo vam i sljedeće: