Dobit VTB banke udvostručena u drugom kvartalu

Banke

Ruska banka VTB izvijestila je da je drugo tromjesečje zaključila s dvostruko većom neto dobiti nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz upola manje troškove rezervacija i veće prihode od kamata.

U razdoblju od marta do juna neto dobit banke poskočila je na 30,3 milijarde rubalja (506 miliona dolara). Troškovi rezervacija prepolovljeni su istodobno na 30,1 milijardu rubalja.

Neto prihodi od kamata uvećani su pet posto, na 114,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 22 posto, na 23,4 milijarde rubalja.

“Zabilježili smo veliki napredak u rastu prihoda od naknada u svim dijelovima poslovanja i paralelno dodatno poboljšali strukturu finansiranja grupe”, istaknuo je u saopštenju predsjednik VTB-a Andrej Kostin.

U prvoj polovini godine neto dobit je gotovo učetverostručena, dostigavši 57,9 milijardi rubalja.
Pritom su neto prihodi od kamata uvećani 9,7 posto, na 227,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 17,8 posto, na 43,1 milijardu rubalja, “poduprti snažnim rezultatima poslovanja s građanima i transakcijskog bankarstva (u sklopu odjela za korporativno-investiciono bankarstvo i bankarstvo usmjereno na srednja poduzeća”.

Troškovi rezervacija smanjeni su 26,1 posto, na 76 milijardi rubalja.