U najavi skandal u najvećoj banci Australije

Banke

Australijski korporativni regulator sprovešće istragu u Komonvelt banci, najvećoj u toj zemlji

Istraga će biti sprovedena zbog sumnji za kršenje zakona o pranju novca i zakona o finansiranju terorizma, prenosi agencija Frans pres.

Komonvelt banka Australije (CBA) je već bila na udaru nakon što ju je prošle nedjelje na sud izvela finansijska obavještajna agencije Austrak po građanskoj parnici zbog “ozbiljnog i sistemskog nepoštovanja” zakona u više od 53.000 slučajeva.

Sada je Australijska komisija za sigurnost i investicije (ASIC) saopštila da istražuje da li je banka usaglasila poslovanje sa obavezom stalne transparentnosti podataka i da li su njeni direktori obavljali svoje dužnosti u skladu sa Zakonom o preduzećima.

“ASIC je započeo istragu o ovom slučaju i o svim posljedicama vezanim za taj slučaj u smislu zakona koji su u našoj nadležnosti”, rekao je predsjednik ASIC-a Greg Medkraft u izlaganju pred parlamentarnim odborom.

Mada nije direktno pomenuo CBA, najveću kompaniju u Australiji po tržišnoj kapitalizaciji, Medkraft je istakao značaj organizacione kulture u kompanijama finansijskih usluga.

“Ako se te organizacije ne ponašaju na pravi način, narod će im to staviti do znanja, ako ne i mediji – što često ima štetne efekte po njihov brend i reputaciju”, rekao je on.

CBA je u srijedu prijavila rast neto dobiti od 7,6 odsto na godišnjem nivou na rekordnih 9,93 milijardi australijskih dolara (7,86 milijardi američkih dolara) u godini zaključno sa 30. junom.