Ekonomist: Regiji prijeti recesija zbog Agrokora

Region

Britanski časopis Ekonomist objavio je tekst u kome navodi kako sada nad Hrvatskom visi mračni olujni oblak koji ima potencijal da potrese cijelu regiju, kvareći optimizam koji je podstaknut dobrim turističkim brojkama i znakovima privrednog rasta

“Agrokor je bio najveći privatni koncern u Hrvatskoj i na zapadnom Balkanu te je savršeni primjer povezanosti države i biznisa, koja seže još u komunističku Jugoslaviju,, piše “Economist” i dodaje da osnivač “Agrokora” živi u dvorcu i da je bio prijatelj prvog predsjednika Franje Tuđmana.

U članku se zatim opisuje kako je “Agrokor” sa svojih 700 “Konzuma” sveprisutan u Hrvatskoj i aktivan u regiji i da je Todorić u aprilu, pod pritiskom duga i kreditora, koncern prepustio na upravljanje državi.

Kada bi “Agrokor” propao, ugroženo bi bilo oko pola miliona ljudi dok bi privreda zaronila i do deset odsto, piše “The Economist” navodeći izjavu šefa “Agrokora” Ante Ramljaka.

Na kraju navode da bi regija mogla otići u dugu recesiju, iz koje je tek izišla, nakon što se objave konačni i stvarni podaci vezani za finansije najveće hrvatske firme.