Bizarna NBA 2K16 tužba: Traže milione za tetovaže!

  • In Sport
  • 15. August 2017.
  • 356 Views
Bizarna NBA 2K16 tužba: Traže milione za tetovaže!

U decembru 2016. godine, pred američkim sudovima je podnesena veoma zanimljiva tužba koja može predstavljati pravi presedan

Grupa tatu umjetnika, pod zajedničkim okriljem kompanije Solid Oak, tužila je izdavača video igara Take-Two zbog “neovlašćenog” prikazivanja njihovih radova u serijalu video igre NBA 2K. Kad se kaže radovi, misli se na tetovaže igrača.

Ovo je stvorilo veoma zanimljiv slučaj, koji seže daleko šire od video igara, gdje se postavlja pitanje ko je vlasnik tetovaže, odnosno – ko ima intelektualna prava nad njom, umjetnik ili “medij” odnosno čovjek na čijoj se koži tetovaža nalazi.

Osnovna ideja udruženja tatu majstora iza Solid Oak grupe jeste da nosioci tetovaže samo plaćaju “životnu” licencu za korišćenje njihove umjetnosti, ali da nemaju pravo da taj dizajn koriste u neke druge svrhe niti da ih koristi neko drugi, jer su oni ti koji su vlasnici koncepta tetovaže i mogu da je prodaju, odnosno tetoviraju i nekom drugom. Ovde se, naravno, ne govori i ličnim/privatnim motivima, već o “opštim” ukrasnim tetovažama, kao što su tribali i slova abecede ili azbuke, piktogrami i slično.

Tužba je pokrenuta oko osam tetovaža koje nose igrači, samim tim i njihovi virtuelni pandani, Lebron Džajms, Kobi Brajant, Erik Bledso, Deandre Džordan i Kenjon Martin. Navodno, Solid Oak je već pokušao da licencira sporne tetovaže i za to su tražili preko milion dolara!

Take-Two je ove umjetnike proglasio oportunistima i optužbe nazvao smiješnim, ali je ipak morao da izađe na sud i nakon godinu dana pripreme, slučaj je počeo da se odmotava tokom druge nedelje avgusta. U uvodnoj riječi advokat Take-Two kompanije je postavio pitanje “Da li ovaj apsurd, onda znači da vlasnik tetovaže mora da plati “licencu” svaki put kad se nađe na filmu, fotografiji ili čak i u javnosti?”, prenio je Play! Zine.

Advokat tatu majstora tek treba da počne svoj izlaganje i svakako će biti zanimljivo pratiti ovaj slučaj narednih mjeseci.

 

Preporučujemo vam i sljedeće: