Eurozona: Španija napreduje najbrže

Eurozona

Snažna potrošnja domaćinstava, rast državne potrošnje i veće korporativne investicije konsolidovali su ulogu Njemačke kao motora provrednog razvoja eurozone

Sezonski i kalendarski prilagođen bruto domaći proizvod Njemačke je porastao za 0,6 odsto u drugom kvartalu, saopštio je Federalni zavod za statistiku Destatis. To je 12. uzastopni kvartalni rasta njemačke privrede.

Istovremeno, stopa rasta za prvi kvartal je revidirana naviše na 0,7 odsto sa prethodnih 0,6 procenata.

Kancelarija za statistiku je navela da je rast u periodu od aprila do juna uglavnom bio vođen domaćom tražnjom, pošto su domaćinstva i državni organi pojačali potrošnju, a kompanije povećale ulaganja u zgrade i opremu.

Međutim, ukupan rast je blago prigušila neto spoljnotrgovinska razmjena, jer je izvoz porastao manje od uvoza.

Rojters takođe prenosi da je privreda Francuske, druga po veličini u zoni eura, u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto, zahvaljujući jačem izvozu, prema preliminarnim podacima.

Što se tiče treće najveće ekonomije u 19-članom bloku, Italije, centralna banka te zemlje očekuje da će tromjesečna privredna ekspanzija biti približno na nivou iz prvog kvartala od 0,4 odsto. Preliminarni podaci treba da budu objavljeni sutra.

Španska ekonomija takođe nastavlja da napreduje, po stopi od 0,9 odsto u kvartalu od aprila do juna. To je znatno iznad prosjeka eurozone od 0,6 odsto, prema preliminarnim procjenama koje objavila statistička agencija Evropske unije ovog mjeseca.

Izvan zone eura, proizvodnja britanske ekonomije u drugom kvartalu je porasla za 0,3 odsto, neznatno više u odnosu na prva tri mjeseca 2017. kada je BDP povećan za 0,2 procenta, prenosi britanska agencija Rojters.